Onder de huidige omstandigheden kunnen ook oude tijden herleven. De Sint-Rochuskapel (1500) is een markant monument op het terrein van het hofje De Armen de Poth en heeft in zijn lange bestaan meerdere functies gehad. Verrassend genoeg niet eens zo lang als plaats van geloofsbeleving, tot 1575 als een soort ‘dépendance’ van de Sint-Joriskerk. Vanaf dat moment werd het een bergplaats voor graan (voor het brood dat wekelijks in de Poth-oven werd gebakken), daarna pakhuis en rommelbewaarplaats. Onderhoud en herstel werd sindsdien incidenteel uitgevoerd en in 1889 werd afbraak ten behoeve van woningen overwogen.

Dat het zover niet is gekomen danken wij aan de bekende architect Pierre Cuypers. Rond 1900 adviseerde hij “Den Haag” van de verwaarloosde Amersfoortse monumenten onder andere de Rochuskapel te bewaren. Na grondige restauraties in 1905, 1968 en 2014 kunnen we weer volop genieten van de kapel die voor meerdere sociale, culturele en spirituele doelen beschikbaar is. Er wordt in deze historische setting nu volop getrouwd, gemusiceerd, lesgegeven, geëxposeerd en gefilmd. En in deze Covid-19-tijden, waarin erediensten met veel kerkgangers nog onmogelijk zijn, wordt de kapel gebruikt als studio waarin elke zondagochtend een dienst live wordt gestreamd. Zo herhaalt de geschiedenis zich na viereneenhalve eeuw, zij het in een eigentijds jasje.

De foto’s tonen ds Freddy Gerkema, zangeres Viola Strijker, cellist Wouter Verhagen en pianist Arend Sprong. Foto’s Jaap Bodd