Historisch wonen in het centrum van Amersfoort

De stichting ‘De Armen de Poth’ bezit een complex van 47 bescheiden huurwoningen, waarvan de meeste een tuintje aan de voor- of achterzijde hebben. Het geheel is een rijksmonument en is gelegen aan de rand van het oude centrum van Amersfoort, dichtbij winkels, parkeergelegenheid en bushalte.

De helft van de woningen heeft de voordeur aan de Pothstraat of Coninckstraat; dit deel van het hofje wordt wel de BuitenPoth genoemd. De woningen aan de binnenzijde van het complex, de BinnenPoth, zijn bereikbaar via één van de drie poorten aan de genoemde straten. Het centrale terrein wordt gedomineerd door het middeleeuwse hoofdgebouw en Sint-Rochuskapel en een weids uitzicht over de tuinen, gazons en gevarieerde beplanting.

Bij de inschrijving voor de wachtlijst kunnen toekomstige bewoners hun voorkeur uitspreken voor een huis aan de rustige BinnenPoth of de wat levendiger BuitenPoth. Op het moment dat een woning beschikbaar komt wordt met u overlegd of dat ook een woning van uw keuze is. Op dit moment is later intern verhuizen geen optie.

Woning

De woningen zijn alle circa 100 jaar oud en verschillen onderling wat qua indeling en staat van onderhoud. De beschikbaar komende woningen zijn recentelijk compleet gerenoveerd. Over het algemeen hebben de woningen twee bewoonbare verdiepingen, een vloeroppervlak van 45 – 60 m2 en een eigen tuintje. Ze worden meestal bewoond door alleenstaande ouderen maar er zijn ook enkele tweepersoonshuishoudens. Beneden is een kleine hal met toilet. De woonkamer heeft soms een achterkamer en verder een aangrenzende keuken met kelderkast. De woningen hebben boven een slaapkamer, een doucheruimte met toilet en een opbergruimte; het geheel is te bereiken via een vaste trap.

Alle woningen zijn aangesloten op water, gas, elektra, telefoon en een kabelantennesysteem. De verwarming varieert per woning: sommige hebben een centrale moederhaard in de woonkamer, de meeste een CV met warmwatervoorziening.  Nieuwe bewoners kunnen rekenen op een onlangs uitgevoerde grondige renovatie: meer ruimte door verwijderde rookkanalen beneden en boven, vernieuwde plafonds, veelal mechanische ventilatie, nieuw leidingwerk, nieuw eigentijds sanitair en keuken, dakisolatie en een CV-installatie. Schilderen, behangen en stofferen mag de nieuwe bewoner naar eigen inzicht zelf (laten) uitvoeren.

Hieronder vindt u enkele foto’s van een woning die begin 2018 werd gerenoveerd en verhuurd.

Huur

De huur per maand voor een renoveerde gemiddelde woning bedraagt momenteel voor nieuwe bewoners (2021) €619, inclusief gemeentelijke reinigingslasten en de WOZ-bijdrage. Gezien ons toelatingsbeleid komen de meeste bewoners in aanmerking voor individuele huurtoeslag. De kosten van gas, elektra, water en CAI zijn voor rekening van de huurder.

Aanmelden

Als u in aanmerking wilt komen voor de huur van een woning in ons hofje, moet ten minste worden voldaan aan de volgende voorwaarden.

1. U (en uw partner) bent ouder dan 60 jaar,

2. U woont in Amersfoort of buurgemeente,

3. U bent voldoende gezond om zelfstandig te wonen,

4. U heeft een bescheiden inkomen (uitkering, AOW, eventueel een klein pensioen) en een bescheiden tot (vrijwel) geen vermogen.

U kunt zich aanmelden per brief bij het College van Regenten, Pothstraat 16 3811 JL, Amersfoort, of per e-mail: huisvesting@armendepoth.nl. Wilt u ook uw telefoonnummer vermelden? Na ontvangst van uw aanmelding per brief of mail zal met u contact worden opgenomen en worden meegedeeld hoe lang de wachtlijst is en of het zinvol is nu of later met u een kennismakingsgesprek te organiseren. Bij dat kennismakingsgesprek wordt ook gekeken of aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.


Foto Aletta Tol

Hofje De Armen de Poth, richting zuidoost