Historisch wonen in het centrum van Amersfoort

De stichting ‘De Armen de Poth’ bezit een complex van 47 bescheiden huurwoningen, waarvan de meeste een tuintje aan de voor- of achterzijde hebben.

De helft van de woningen heeft de voordeur aan de Pothstraat of Coninckstraat; dit deel van het hofje wordt wel de BuitenPoth genoemd. De woningen aan de binnenzijde van het complex, de BinnenPoth, zijn bereikbaar via één van de drie poorten aan de genoemde straten. Het centrale terrein wordt gedomineerd door het middeleeuwse hoofdgebouw, de St. Rochuskapel en een weids uitzicht over de tuinen, gazons en gevarieerde beplanting.

Bij de inschrijving voor de wachtlijst kunnen toekomstige bewoners hun voorkeur uitspreken voor een huis aan de rustige BinnenPoth of de wat levendiger BuitenPoth. Op het moment dat een woning beschikbaar komt wordt met u overlegd of dat ook een woning van uw keuze is. Op dit moment is later intern verhuizen geen optie.

Woning

De huizen zijn alle ca 100 jaar oud en verschillen onderling wat qua indeling en staat van onderhoud. Over het algemeen hebben de woningen twee bewoonbare verdiepingen en een vloeroppervlak van 45 – 60 m2, meestal bewoond door alleenstaanden maar er zijn ook tweepersoonshuishoudens. Beneden een kleine hal met toilet. De woonkamer heeft soms een achterkamer en verder een aangrenzende keuken met kelderka

De meeste woningen hebben boven een slaapkamer, een doucheruimte en een opbergruimte; het geheel is te bereiken via een vaste trap. Het vloeroppervlak van de huizen bedraagt ongeveer 45 m2, een bescheiden behuizing voor alleenstaanden of echtparen. Alle woningen zijn aangesloten op water, gas, elektra, telefoon en een kabelantennesysteem. De verwarming varieert per woning: een centrale moederhaard in de woonkamer of een CV met warmwatervoorziening. Alle woningen die beschikbaar komen voor nieuwe bewoners zijn compleet gerenoveerd: meer ruimte door verwijderde rookkanalen beneden en boven, nieuw leidingwerk, sanitair en keuken, dakisolatie en een CV-installatie.

Hieronder vindt u enkele foto’s van een woning die begin 2018 werd gerenoveerd en verhuurd.

Huur

De huur per maand voor een renoveerde woning bedraagt momenteel voor nieuwe bewoners (2018) rond de € 450, inclusief gemeentelijke reinigingslasten en de WOZ-bijdrage. De kosten van gas, elektra, water en CAI zijn voor rekening van de huurder.

Aanmelden

Als u in aanmerking wilt komen voor de huur van een huisje, moet ten minste worden voldaan aan de volgende voorwaarden.

1. U (en uw partner) bent ouder dan 60 jaar,

2. U woont in Amersfoort,

3. U bent voldoende gezond om zelfstandig te wonen,

4. U heeft een bescheiden inkomen (uitkering, AOW, eventueel een klein pensioen) en geen vermogen.

U kunt zich aanmelden per brief bij het College van Regenten, Pothstraat 16, 3811 JL, Amersfoort, of per e-mail: huisvesting@armendepoth.nl. Wilt u ook uw telefoonnummer vermelden? Na ontvangst van uw aanmelding per brief of mail zal met u contact worden opgenomen en worden meegedeeld hoe lang de wachtlijst is en of het zinvol is nu of later met u een kennismakingsgesprek te organiseren. Bij dat kennismakingsgesprek wordt ook gekeken of aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.


foto mevrouw A.H. Tol

Hofje van Poth, Amersfoort, UT