Bakkerij met de broodoven (2013)

Bakkerij met de broodoven (2013)

Zoals bijna alles in het hofje, is alles al gauw eeuwenoud. De instelling, de gebouwen, de archieven, de landerijen… Alleen de bewoners en bestuurders zijn – relatief – jong. Gelukkig maar.

Ook de broodoven waarin – inderdaad: eeuwenlang – wekelijks brood voor de armen in Amersfoort werd gebakken is – u raadt het – eeuwenoud. Iets preciezer: uit het midden van de 16e eeuw.

Die broodoven is decennia geleden vernield door het gebruik van fout hout: vurenhouten pallets in plaats van takkenbossen van onze pachters. En nu is het moment om dat te herstellen.

De enthousiaste hobbybakker Peik Suyling en de ervaren Vlaamse broodovenbouwer Gerrit van den Dries hebben een goed restauratieplan, een gebruiksplan en een begroting ingediend. Het College heeft fondsen geworven, de gemeente Amersfoort helpt mee, de Gilde gidsen en Stadsgidsen hebben ieder een meerjarenplan voor betaalde rondleidingen bedacht, een bruidspaar heeft hun gasten gevraagd hiervoor te doneren met een opbrengst van €123,03. En u komt natuurlijk een speciaal Pothbrood kopen. Op zaterdag 10 september tussen 10.00 – 16.00.

Huisbakker Boersma van de Zuidsingel heeft met binnenvader Jaap Bodd een plan gemaakt om een heerlijk brood met een nieuw bedachte receptuur te bakken en voor dit doel te verkopen. Bewoners helpen zaterdagochtend heel vroeg met bakken, bewoners en regenten laten u dat brood proeven en verkopen het graag aan alle bezoekers. En op Open Monumentendag kunnen dat er best 400 zijn.

Komt u ook proeven en kopen? Voor €5 heeft u in een tasje een ovenheerlijk Pothbrood, dat alleen op 10 september in De Armen de Poth worden verkocht. En wij incasseren de volle €5 voor dit goede doel.

We zien u graag komen. Neem ook wat mee voor uw vrienden als attentie. En op is op.

Tot zaterdag 10 september 10.00- 16.00 naast de Sint-Rochuskapel. Dat – alweer: eeuwenoude! – monument kunt u dan meteen – met prachtige muziek – van binnen bewonderen.  Net als de gloednieuwe gratis audiotour door het hofje. Neem daarvoor wel uw telefoon mee.