Wat is traditie en wat is nieuw?

L

Onze Paasuitdeling is zonder meer een traditie: de bewoners krijgen een paasbrood en een door eieren uitgedeeld als herinnering dat De Poth wekelijks brood bakte en samen met ander seizoensgebonden voedsel uitdeelde aan de “poveniers”, armlastige Amersfoorters. Bijna traditioneel is het optreden van het koor der Hofdames en het voorstellen van een nieuwe bewoner, nu bewoonster.

Nieuw is steeds de verdere invulling van de voorafgaande bewonersbijeenkomst. Deze keer hield een van de regenten een toepasselijke Paaslezing “Neemt en eet hiervan; over brood, liefde en passie”. Kunsthistoricus en arts Wieger van de Kolk wist de aanwezigen ademloos te vangen in de verhalen en details van beeldtaal van de 17e eeuwse schilders. Het Paasverhaal werd daarmee ook betekenisvol als historisch moreel kompas van de Broederschap van de Heilige Geest, onze voorgangers.