Sinds de restauratie van de eeuwenoude broodoven in de voormalige Bakkerij van De Armen de Poth is hij uitgebreid getest en gebruikt. Het is geen sinecure om de temperatuur van deze unieke hout-gestookte stenen oven zodanig te beheersen dat er fatsoenlijk, liefst overheerlijk gebakken brood uit komt. Enkele vragen waren:

Hoe lang duurt het om de oven op temperatuur te krijgen (: 2,5 – 3 uur)? Hoe dik, lang en droog moeten de takkenbossen zijn (: 100 x 20 cm, gemengd duimdikke takken en twijgen, <15% vochtigheid)? Wanneer zijn bakplaten goed en wanneer vloerbrood (: kwestie van persoonlijke ‘smaak’ en gemak)?  Hoe bepaal je de ovenwarmte en is die efficiënt te gebruiken (: ca 250°C, als de ovenwand schoongebrand is; liefst 2 dagen aaneen bakken van zwaar brood naar koekjes)?

In de loop van 2018 is de vaardigheid toegenomen bij de bakkers die graag met onze oven (af en toe) aan de slag willen: Peik Suyling (Amsterdam), Sjouke Boersma (Amersfoort) en sinds kort ook Wim van de Kleetersteeg (Hoogland). Met assistentie van onder meer Cor Hoogland (bewoner hofje), Peter Schmidt (Amsterdam) en Jaap Bodd (binnenvader). Filmer-fotograaf Hans Niezen heeft nu een instructiefilm samengesteld zodat dit ambacht overdraagbaar is.

 

5 oktober. Huismeesterdag van het Landelijk Hofjesberaad. Foto LHB

Dit eerste jaar werden meerdere bakdagen gehouden. Drie voorbeelden:

  1. Ter gelegenheid van een verjaardag werden 20 gasten aan het kneden en bakken gezet voordat het feestmaal begon (met eigengebakken brood)
  2. Bij een bakdag met drie inleidingen hielpen dertig vertegenwoordigers van Amersfoortse instellingen ons aan suggesties om de oven in te zetten bij het samenwerken aan maatschappelijke en culturele thema’s
  3. Op 5 oktober werden de binnenvaders/huismeesters van andere Nederlandse hofjes verwelkomd met een bakdag annex workshop over “Wat is thuisgevoel en hoe bevorder ik dat?”.

En we zijn nog maar net begonnen!