Drie jaar geleden werd het idee geboren om weer brood te bakken in de eeuwenoude, met takkenbossen gestookte oven van De Poth. Vanaf de 16e eeuw werd daar tot 1975  wekelijks enkele dagen brood gebakken en donderdags met andere levensmiddelen uitgedeeld aan de armen van Amersfoort. Dat was een van de Zeven Werken van Barmhartigheid, de leidraad van de middeleeuwse Broederschap van de Heilige Geest, de latere stichting De Armen de Poth.

Bakken en koken in 1669. De drie onderdelen zijn in de Bakkerij van De Poth identiek: keteloven, broodoven en haardvuur met kookpot

Bakken en koken in 1669.
De drie onderdelen zijn in de Bakkerij van De Poth identiek: keteloven, haardvuur met kookpot en broodoven

Maandag 5 december jongstleden was een passende datum om de kapot gestookte oude broodoven te ontmantelen en een vrijwel identiek exemplaar te bouwen achter de kolossale oorspronkelijke schoorsteen. Onder het toeziend oog van uiteenlopende deskundigen, (oud)regenten en de binnenvader werd door de Vlaamse ovenbouwer Gerrit van den Dries en zijn team gestart met het weghalen van de gietijzeren ovenmond en alles wat zich daarachter bevond.

P.A. Blussé van Oud Alblas

P.A. Blussé van Oud Alblas

H. van Gelder

H. van Gelder

 

 

 

 

 

 

Maar als proloog waren vrijdag daarvoor enkele directbetrokkenen in de gelegenheid gesteld hun herinneringen aan vroeger op te halen en de plannen voor het herstel en toekomstig gebruik toe te lichten. 75 jaar geleden hielp Pierre Blussé van Oud Albas als negenjarig jongetje op vrije woensdagochtenden vanaf 7 uur ´smorgens mee in de Bakkerij. Hij kneedde dan een kilo gist in stukjes voor 200 broden van 1300 gram. En kreeg pas een kopje thee – met een half lepeltje suiker – als binnenmoeder Van de Kamp zijn nagels had geïnspecteerd op restjes gist.  Oud-aannemer Henk van Ginkel vertelde hoe hij in de zeventiger jaren met een muur van vuurvaste steen de oven moest verkleinen omdat de capaciteit van 200 broden werd teruggebracht. Gerrit van den Dries is ruim dertig jaar actief in Vlaanderen bij het promoten van oude ambachten zoals brood bakken. Van lieverlee werd hij een expert in het bouwen en restaureren van broodovens naar oud recept. Hij legde uit hoe hij en zijn team de komende twee weken de klus in De Poth gaan klaren. Tenslotte nam initiator en kunstenaar Peik Suyling ons mee met zijn ervaringen dat nog steeds het bakken van brood met groepen iets magisch heeft. Hij heeft met De Armen de Poth het plan om vanaf begin 2017 maandelijks de herstelde oven daarvoor te gebruiken.

G. van den Dries

G. van den Dries

P. Suyling

P. Suyling

 

 

 

 

 

 

Daarmee wordt weer een eigentijdse invulling gegeven aan de oorspronkelijke ´kerntaak´ van de eeuwenoude historie van onze liefdadigheidsinstelling. Fotograaf Hans Niezen maakte opnamen voor een korte documentaire over de restauratie van de oven die in het voorjaar van 2017 zal worden vertoond als onderdeel van de viering van de ingebruikstelling. Foto’s Hans Niezen