_DSC2999-VB Fotografie LR-Opening Rochuskapel (800x533)

Ruim 100 zeer betrokken gasten

Een bijzondere dag

19 mei 2015 was een gedenkwaardige dag in de lange geschiedenis van De Poth. De uitgebreide maandenlange restauratie en herinrichting van de Rochuskapel kon op tijd en binnen budget worden afgesloten. Alle betrokken bedrijven, instanties en financiers waren uitgenodigd om hun gemeenschappelijke werkstuk te bewonderen en onze grote dank aan te horen. ‘s-Middags werd dit bijzondere moment met hen gevierd, samen met vertegenwoordigers van de genodigde culturele, maatschappelijke en economische Amersfoortse instellingen waarmee de Stichting contacten heeft. Buiten – vanwege het matige weer in of vlakbij de grote tent – en binnen, kon het honderdtal gasten met eigen ogen zien wat De Armen de Poth na vijf en een halve eeuw nog steeds te bieden heeft. Een actieve historische en toch eigentijdse organisatie, die zowel het rijksmonument in ere houdt als een unieke woonplek biedt voor minder draagkrachtigen in Amersfoort.

 

Burgemeester Bolsius luidt de klok. Voorzitter Verwers wacht af.

Burgemeester Bolsius luidt de klok. Voorzitter Verwers wacht af.

 

 

De klok kan weer klinken

De ceremoniële aftrap werd gegeven door de voorzitter van het College van Regenten dr. W.J.H. Verwers, met een hartelijk welkom, een stukje geschiedenis en een blik in de toekomst – die niet zonder zorgen is vanwege het huidige fiscale beleid. Regent en bouwmeester ir. G.W. van Hoogevest betrok de aanwezigen in zijn gevoel van trots op de historie, restauratie en actuele gebruiksmogelijkheden van de Rochuskapel. Burgemeester Bolsius genoot zelf zichtbaar, toen hij in een gloedvol betoog het actuele belang benadrukte van de Stichting, een van de oudste instellingen van Amersfoort. Daarna kwam hem de eer toe de kapel te heropenen door enthousiast het klokkentouw te hanteren waarmee de klok op de kapel wordt geluid.

Een intieme kapel met een geweldige akoestiek

Een intieme kapel met een geweldige akoestiek

Bezoekers zijn welkom

Daarna konden de gasten door de ruimten en tuinen van het hofje dwalen, begeleid door de muziek van het Beets trio en met toelichtende woorden van Regenten en oud Regenten. Zij deden wat hopelijk nog veel volgende bezoekers zonder schroom zullen doen: genieten van deze oase van rust aan de rand van de prachtige Amersfoortse binnenstad. Niet alleen het bestuur maar ook de huidige 52 bewoners waarderen de aandacht van betrokken particulieren, culturele instellingen en bedrijven. Door hun bezoek en gebruik van de beschikbare ruimten van het hofje, weten wij ons verzekerd van de aandacht die De Armen de Poth nog eeuwen verdient.