Op zaterdag 8 juni vierden we onze verjaardag. Precies 572 jaar geleden werden in de zgn Fundatiebrief afspraken vastgelegd tussen de het stadsbestuur van Amersfoort en de al bestaande Broederschap van de Heilige Geest, onze voorgangers als regenten van De Armen de Poth.

nog één stoel vrij ….voor de fotograaf

In een volgepakte Celzusterenkamer waren bewoners, regenten, oud-regenten en gasten vol aandacht voor de welkomstwoorden van voorzitter Gijsbert van Hoogevest. Hij liet de introductie van de eregast bakker Sjouke Boersma over aan mederegent Diederick van den Wall Bake.
Sjouke – ondersteund door zijn echtgenote en zoons Martijn en Siebe – vertelde van zijn jeugd, opleiding en zijn gedrevenheid voor het bakkersvak. Daarna werd hij onder groot applaus verrast met een beeldje “De Pothbakker” vanwege zijn jarenlange – vaak belangeloze – betrokkenheid bij De Armen de Poth. Een voorbeeld: op de jaarlijkse Open Monumentendag bakken hij en enkele bewoners zijn unieke Pothbroden, waarvan de opbrengst voor de instandhouding van de historische Pothbroodoven is bestemd.

Na dit huldeblijk en een lange nacht bakken zocht bakker Boersma snel zijn bed op:

Daarna introduceerde mederegent en arts/kunsthistoricus Wieger van de Kolk Bert Jurling, docent Nederlands aan de HU in Amersfoort en groot kenner van het veelzijdige werk van de 17e eeuwse etser-dichter Jan Luyken. Bert belichtte – heel informatief en passend bij de historie van De Poth – diens uiterst verfijnde etsen en moralistische gedichten over twee van de honderd beschreven beroepen: de bakker en de pottenbakker. Wat een mooie aanvulling op het gevoerde gesprek met onze ‘Pothbakker’ Sjouke Boersma!

Bert Jurling: “Jan Luyken was een beroemde tijdgenoot van Rembrandt”

De ochtend werd goedgemutst afgesloten met drie vrolijke liederen van ons koor De Hofdames en het uitdelen van het traditionele rozijnenbrood. Ditmaal als extraatje: een verjaarskalender, uiterst vaardig getekend door Inge Vos. Zij is een andere jarenlange fan van De Poth die bij haar Stadsgidsen rondleidingen het hofje nooit overslaat. En terecht!