Zaterdag 9 september. Het was even spannend: zou de voorspelde regen spelbreker zijn? Hoeveel bezoekers konden wij verwachten bij de muziek in de Rochuskapel en bij de rondgang binnen het hofje? Hoeveel bijzondere Pothbroden – belangeloos gebakken door meesterbakker Boersma – zouden worden geruild voor een donatie voor de instandhouding en het gebruik van de Pothoven?

De balans aan het einde van de dag was bijzonder positief. Zeker 400 gasten werden ontvangen, maar iets minder dan bij het stralende weer vorig jaar. De enthousiaste koorzangers hadden veel publiek. Net als de openbare vioollessen van Miriam Vieger aan de haar – soms hele jonge – leerlingen. In de historische Bakkerij met de herstelde broodoven demonstreerde Sjouke Boersma zijn bakkerskunsten, geassisteerd door familie en bekenden. Bewoners en regenten van het hofje vertelden van vroeger en nu. Dat deden ze in het ingerichte Toonhuisje, in de hofjestuin en in de verschillende ruimten van het monumentale complex. En zij verkochten bijna 300 ´ovenheerlijke´ Pothbroden, gebakken in de Boersmabakkerij en voor het eerst in onze eigen oven.

Het is elke keer een bijzondere ervaring om bij deze dagen de verhalen van bezoekers te horen. `Mijn tante woonde hier ook´. ´Als klein meisje kwam ik hier bij mijn grootmoeder een koekje halen`. `Ik heb nog gemetseld aan de Rochuskapel toen die in 1965 werd gerestaureerd (vijftig jaar later gevolgd door opnieuw een flinke opknapbeurt. red.). `Ik heb nog brood gegeten dat voor de oorlog wekelijks uit de Pothbakkerij kwam´.

Het zijn ook deze persoonlijke herinneringen die een dag als Open Monumentendag ook voor onszelf zo waardevol maken. Verhalen van vaak oudere mensen die zin geven aan de actuele betekenis van onze 570 jaar oude liefdadigheidsinstelling De Armen de Poth.

We zullen er nog van nagenieten en kijken uit naar de Monumentendag van volgend jaar. Met of zonder regenbuien, maar opnieuw met het jaarlijkse Pothbrood als dat kan. Hebben we na twee jaar al een nieuwe traditie in het vizier?

Foto´s Herma Klein Kranenberg