Woensdag 14 juni, 570 jaar en zes dagen na opmaken van de zgn Fundatiebrief.
Ruim vijftig gasten verzamelen zich om 10.00 in de zonovergoten Rochuskapel. Onder hen de commissaris van de Koning in Utrecht Willibrord van Beek en vertegenwoordigers van vele samenwerkende maatschappelijke en culturele organisaties.
Frank Tielens, voorzitter van het College van Regenten, neemt het gezelschap moeiteloos in gedachten mee naar het leven in 1447. De verschillen en overeenkomsten met De Armen de Poth van 2017 zijn verrassend, vaak geestig.

Voorzitter Frank Tielens met o.a. wethouder Bertine Houwing en Commissaris Willibrord van Beek                                               foto Hans Niezen

De Commissaris heeft weinig aansporing nodig om zijn enthousiasme over dit vrijwilligerswerk te tonen. zijn boodschap: de manier waarop in deze liefdadigheidsinstelling de historie een actieve plaats houdt, biedt blijkbaar ook nieuwe kansen om de onafhankelijke stichting en het gelijknamige hofje bij de tijd te houden.
De routine van een voormalige misdienaar wordt duidelijk als met de kapelklok de gerestaureerde Regentendoeken worden ingeluid. Kort daarna wordt bij een rondgang door het hofje ook de herstelde broodoven in vuur en vlam gezet.

Commissaris Van Beek ontsteekt een takkenbos in de herstelde broodoven                                                                                        foto Hans Niezen

De knappe minidocumentaire van Hans Niezen over het herstel van de eeuwenoude oven in de Bakkerij wordt zeer gewaardeerd. Dat geldt ook voor de rondleiding langs de andere bezienswaardigheden zoals het Toonhuisje, toegelicht door een van de bewoonsters. Een van de gasten, de heer P. Blussé van Oud Alblas (88) verrast ons met een lofdicht. Rond het middaguur vertrekt het gezelschap om plaats te maken voor tal van bezoekers tijdens een Open Huis. Daarna is het hofje weer het rustige domein van de bewoners en de ingetogen bezoeker.

Lofdicht op de broodoven