Als Amersfoortse slagersjongen kwam de jonge Willem Wernsen vaak in het hofje. Nu, pakweg vijftig jaar later, komt hij weer in De Armen de Poth, nu als internationaal gevierd ‘straatfotograaf’. In acht maanden heeft hij het vertrouwen van de hofjebewoners gewonnen, prachtige zwart-wit portretten gemaakt en hun kleurrijke verhalen opgenomen.

Dat alles heeft geleid tot een bijzondere serie foto’s en geluidsfragmenten die vanaf vrijdag 16 september drie maanden lang zijn te bewonderen in de tuinen van het hofje aan de Pothstraat te Amersfoort. 033Fotostad met het thema Doorkijken vormt het passende kader voor dit evenement De expositie is door Willem en zijn meewerkend partner Lieve de Bleekere gedoopt: ‘Hofleven, wonen in De Poth’. Vrijdagmiddag 16 september is de officiële opening door zilveren camerawinner en docent Leo Erken, met een bijdrage van stadsdichter Nynke Geertsma. Daarna is iedereen dagelijks van harte welkom tot zonsondergang, behalve zondags.

Elke bezoeker met een smartphone kan vanaf 16 september, dwalend langs de 23 portretten, een gratis app downloaden waarmee de geportretteerden ook beluisterd kunnen worden hoe ze hier wonen en wat hen bezighoudt. Overigens, met een andere gratis app kunt u permanent een audiotour door het eeuwenoude hofje maken, met de nodige achtergrondinformatie – ook in het Engels – en beelden van de interieurs van de gebouwen. Ook thuis achter de PC kunt u hiervan nagenieten en de 20 minuten documentaire bekijken.

Hans Niezen, collega-fotograaf en videomaker uit Amersfoort, heeft bijzonder veel werk verzet om de expositie te realiseren en daarvan een samenvattende documentaire te maken. Om u vast een voorproefje te geven wat u na 16 september kunt beleven, vindt u hierboven een opmaat naar de expositie en film.