Jaarlijks worden voor de bewoners van “De Armen de Poth” drie traditionele uitdelingen gehouden: met Kerstmis, Pasen en de Stichtingsdag (4 juni 1447).  Deze Uitdelingen zijn een herinnering aan de tijden toen wekelijks de ‘arme thuyssittende’ van Amersfoort door De Poth van de meest noodzakelijke levensbehoeften werden voorzien. Een soort voedselbank dus. Aan die wekelijks uitdelingen is in 1975 – ook voor de bewoners van het hofje – een einde gekomen.

Op 5 april jongstleden vond de Passuitdeling plaats. Bewoners , (oud) regenten en hun partners verzamelden zich in de Celzusterenkamer voor een kopje koffie. Bij die gelegenheid nam drs. F.K.A. Fokkema, voorzitter van het College van Regenten, het woord om ons geheugen op te frissen over de betekenis van het Paasfeest.

Het luiden van de klok van de Sint Rochuskapel markeerde het begin van de eigenlijke uitdeling: een paasbrood en een doos eieren. Bijzonder was dat voor het eerst de klok werd geluid door de pas benoemde binnenvader de heer Jaap Bodd. In zekere zin werd daarmee ook de vertrekkende binnenvader Jan Stapper uitgeluid.

In de maand april heeft de stichting twee binnenvaders want na een inwerkperiode zal de heer Stapper formeel per 1 juni terugtreden. Zijn opvolger de heer Bodd is nu reeds in functie en woonachtig in de woning van de binnenvader in het Hoofdgebouw van “De Armen de Poth”.

 

Oplossing 2 quizvragen stichtingsdag 9 juni 2012: antwoorden 2 en 1.