Brandt weer, brood nodig.

Dit is een korte documentaire van videomaker-fotograaf Hans Niezen over het herstel van de broodoven. juni 2017, 13 min. De unieke broodoven neemt een centrale plaats in de historie van De Armen de Poth in. Nadat eeuwenlang wekelijks brood werd gebakken voor de Amersfoortse proveniers verviel de functie na de Tweede Wereldoorlog. Na 1971 kon er niet meer worden gestookt. De film toont het hoe en waarom van het ambachtelijk herstel.

 

De Armen de Poth

Dit is een 4 minuten durende trailer van de 15 minuten lange introductiefilm van videomaker Olaf Koelewijn over de historie en het heden van de liefdadigheidsinstelling, september 2013. Met medewerking van onder andere Saskia van den Berg (research, scenario) en Marion Jager (voice over) komt niet alleen de rijke historie aan bod; ook de wijze waarop de stichting De Armen de Poth nu functioneert wordt belicht. De film is ook in een Engelse versie beschikbaar.

 

Herinneringen aan de broodoven

24 minuten gespreksregistratie door Hans Niezen. Bij het herstel van de oven in december 2016 kwamen herinneringen boven aan de tijd dat de oven nog functioneerde. De heer P.A. Blussé van Oud Alblas (1929) vertelt hoe hij in 1938 als schooljongen op vrije woensdagochtenden hielp met broodbakken. Met zijn relaas wordt een levendig beeld geschetst hoe de bakkerij van De Poth wekelijks roggebrood (op dinsdagen) en 200 witbroden (op woensdagen) produceerde voor de wekelijkse uitdelingen aan behoeftige Amersfoorters (proveniers). Voormalig aannemer H. van Ginkel vertelt welke aanpassingen in 1973 werden uitgevoerd om de oven te verkleinen voor beperkt gebruik i.c. niet meer voor de uitdelingen. Kort na die ingrepen werd het broodbakken gestaakt, ook omdat de ovenkoepel in zeer slechte staat was.