1. Deze rubriek bevat nu (augustus 2018) 4 films over De Armen de Poth:

 

  1. Korte trailer ( Olaf Koelewijn, 2013, 4 min) van algemene introductiefilm (15 min) over het ontstaan en huidig functioneren van de stichting en het hofje De Armen de Poth
  2. Film “Brandt weer, brood nodig” (Hans Niezen, 2017, 13 min) over de motieven en de uitvoering van het herstel van de historische broodoven
  3. Gefilmd interview (Hans Niezen, 2016, 24 min) met de heer P.A. Blussé van Oud Alblas (1929) over zijn herinneringen aan de volop functionerende oven voor en na de Tweede Wereldoorlog
  4. Instructiefilm “Het heilig vuur” (Hans Niezen, 2018, 20 min) waarin Gerrit van den Dries, specialist oude ambachten en bouwer van onze herstelde oven, demonstreert hoe de Pothoven gestookt moet worden om goed brood te krijgen.

Het heilig vuur

Een unieke instructiefilm (oktober 2017, 20 minuten) van Hans Niezen hoe de historische Pothoven moet worden gestookt en gebruikt voor het broodbakken. Het ambachtelijk bakken van brood in een takkenbosoven is uit ons geheugen gewist. Dat plaatst zowel de hedendaagse bakker als de stoker voor ongekende puzzels die in deze film worden geadresseerd door Gerrit van den Dries, de Vlaamse meester in oude ambachten die ook onze oven heeft hersteld (zie daarvoor de film “Brandt weer, brood nodig”).

In deze instructiefilm komen vragen en oplossingen aan de orde als:

  • Welk hout is (on)geschikt en wat moet de vochtigheid daarvan zijn?
  • Hoe begin je het vuur en zorg je voor een egale opwarming van de ovenkoepel en -vloer?
  • Hoe weet en regel je de temperatuur van de oven zodat die niet te laag of te hoog is?
  • Wat zijn de consequenties als de bakker liever op platen bakt of op de vloer?
  • Wanneer kan – na circa 2 – 2,5 uur stoken – het deeg erin en eruit?

Brandt weer, brood nodig.

Dit is een korte documentaire van videomaker-fotograaf Hans Niezen over het herstel van de broodoven. juni 2017, 13 min. De unieke broodoven neemt een centrale plaats in de historie van De Armen de Poth in. Nadat eeuwenlang wekelijks brood werd gebakken voor de Amersfoortse proveniers verviel de functie na de Tweede Wereldoorlog. Na 1971 kon er niet meer worden gestookt. De film toont het hoe en waarom van het ambachtelijk herstel.

 

De Armen de Poth

Dit is een 4 minuten durende trailer van de 15 minuten lange introductiefilm van videomaker Olaf Koelewijn over de historie en het heden van de liefdadigheidsinstelling, september 2013. Met medewerking van onder andere Saskia van den Berg (research, scenario) en Marion Jager (voice over) komt niet alleen de rijke historie aan bod; ook de wijze waarop de stichting De Armen de Poth nu functioneert wordt belicht. De film is ook in een Engelse versie beschikbaar.

 

Herinneringen aan de broodoven

24 minuten gespreksregistratie door Hans Niezen. Bij het herstel van de oven in december 2016 kwamen herinneringen boven aan de tijd dat de oven nog functioneerde. De heer P.A. Blussé van Oud Alblas (1929) vertelt hoe hij in 1938 als schooljongen op vrije woensdagochtenden hielp met broodbakken. Met zijn relaas wordt een levendig beeld geschetst hoe de bakkerij van De Poth wekelijks roggebrood (op dinsdagen) en 200 witbroden (op woensdagen) produceerde voor de wekelijkse uitdelingen aan behoeftige Amersfoorters (proveniers). Voormalig aannemer H. van Ginkel vertelt welke aanpassingen in 1973 werden uitgevoerd om de oven te verkleinen voor beperkt gebruik i.c. niet meer voor de uitdelingen. Kort na die ingrepen werd het broodbakken gestaakt, ook omdat de ovenkoepel in zeer slechte staat was.